Gå videre til innhold
Til kamp mot menssmertene

Nyhet -

Til kamp mot menssmertene

Er du en av de som får sterke magesmerter når du har mensen? Sånn trenger det ikke å være.

Magekrampene er kramper i livmor. Typiske menssmerter sitter nederst i underlivet eller bak i ryggen og vanligvis kommer de snikende omtrent samtidig som mensen starter. Smertene skyldes sammentrekninger i muskulaturen i livmoren som utløses av signalstoffene – prostaglandiner, som er naturlige for livmorens funksjon.

Det som skjer er at livmoren, som har forberedt seg på en eventuell graviditet, først stopper blodtilførselen til livmorslimhinnen, og deretter støter ut blodet ved hjelp av muskelkramper. I løpet av syklusen dannes en ny livmorslimhinne som er klar for å ta seg av et eventuelt befruktet egg. Kvinner opplever varierende grad av menssmerter. Grunnen til at noen har sterkere kramper enn andre, antas å ha noe å gjøre med at prostaglandin- nivåene kan variere. 

Kvinner som sliter med kraftige menssmerter har prostaglandin- nivåer i blodet som er 5-13 ganger høyere enn hos kvinner som ikke får kramper. Mange kvinner har så store smerter at de er nødt til å gå hjem fra skole eller jobb. Dette kan oppleves urettferdig når det er andre som ikke har smerte i det hele tatt når de har mensen.

Det er flere ting du kan gjøre for å lindre smerten:

  • Mange synes det hjelper å holde seg varm, ta et varmt bad, legge varmeflaske på mage/rygg og drikke noe varmt.
  • Trening kan være effektiv lindring mot menssmerter, så det er ingen grunn til å hoppe over gymtimene. Du kan også godt svømme når du har menstruasjon, men bruk en tampong, og skift før og etter badet.
  • Trenger du smertestillende tabletter, kan det anbefales å bruke et betennelsesdempende produkt slik som Proxan. Ta tilstrekkelig dose og les pakningsvedlegget nøye. Det er også velkjent at p-piller kan redusere plagene hos mange. P-piller er et godt alternativ hvis du samtidig trenger prevensjon.
  • Menssmertene vil vanligvis gå over av seg selv etter noen dager, men for noen kan det være grunn til å gå til gynekologen og få en sjekk.

       Kilder: lommelegen.no, helsenett.no, apotek1.no, nettdoktor.no


Forsiktighetsregler ved bruk av Proxan: Skal ikke brukes av personer som har mavesår, tidligere har hatt gjentatte episoder av mavesår, eller har fått mavesår ved bruk av betennelsesdempende midler. Skal ikke brukes av personer som er overfølsomme for naproksen, har alvorlig hjertesvikt og/eller nyresvikt, eller om acetylsalisylsyre eller andre smertestillende/ betennelsesdempende midler har forårsaket astma, elveblest eller nesetetthet. Til barn og gravide etter avtale med lege. Skal ikke brukes av gravide de siste 3 måneder før fødselen. Les pakningsvedlegget nøye.


Emner

Tags

Relatert materiale