Gå videre til innhold
Slik pleier du skrubbsår og mindre sår

Nyhet -

Slik pleier du skrubbsår og mindre sår

Pyrisept ® er et reseptfritt legemiddel som inneholder cetylpyridinklorid og benyttes til rensing av sår. Må ikke brukes i ørene eller i øynene. Les nøye på pakningen og pakningsvedlegget før bruk.

Små kuttsår og skrubbsår gror vanligvis uten behandling, men rengjøring av såret er viktig. Steller du såret på riktig måte, vil det bidra til rask tilheling, samtidig som du forebygger infeksjoner.


1. Vask hendene grundig

Start med å gni såpe godt inn på hendene, som skylles av med lunkent vann. Har du ikke vann og såpe i nærheten kan du bruke desinfiserende håndsprit om hendene ikke er synlig skitne. Engangshansker kan også brukes ved sårstell.

2. Fjern skitt fra såret

Skitt/smuss i såret må fjernes for å forebygge infeksjoner. Fjern skitt med sterilt saltvann. Rent vann fra springen kan brukes dersom dette er det eneste du har tilgjengelig.

3. Desinfiser såret

Desinfiser såret med flytende sårvask, for eksempel Pyrisept®. Sårservietter som er innsatt med desinfiserende væske kan også brukes, og er fine å ha med seg på tur. Ved noen typer sår, hvor man er redd for å få en infeksjon eller hvor man er usikker på om man har fått renset såret godt nok, kan antiseptiske salver brukes. De får ikke såret til å gro raskere, men de kan motvirke infeksjon og lar kroppens reparasjonssystem lukke såret mer effektivt.

4. Stopp blødninger ved å trykke lett mot såret og heve kroppsdelen

Bruk en ren klut eller en bandasje for å trykke direkte på stedet, hold kroppsdelen høyt. Hvis blødningen ikke gir seg i løpet av 20-30 minutter anbefales det å kontakte lege.

5. Legg på en egnet bandasje, plaster eller tape

Generelt anbefales det å skifte bandasje/plaster minst en gang daglig ved små sår eller kutt, eller hvis bandasjen blir våt eller skitten. Dette for å gi såret ro til å gro, samtidig som det holder seg rent. Velg et plaster som dekker hele området og som ikke fester seg i såret. Det er viktig at man følger råd fra lege og/eller sykepleier hvis man har fått beskjed om noe annet, for eksempel ved stell av operasjonssår eller lignende.

6. Når bør lege kontaktes?

- Hvis såret spriker eller blør mye. Forbind såret for å stanse blødningen og oppsøk lege.

- Hvis det er så forurenset at du ikke greier å rense det.

- Hvis du tror nerver er ødelagt.

- Hvis såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon i såret. Symptomer på infeksjon i såret er at det væsker, blir rødt, varmt og hovner opp.

 

Kilder: Lommelegen.no


Les mer på på Weifa.no

Related links

Emner

Tags

Relatert materiale